Gasztro Receptek

Epres-rebarbarás crumble

2017. május 24.

Tombol a rebarbara és eper szezon és én imádom is elég rendesen mindkettőt. Ráadásul tökéletes párt alkotnak együtt. Most épp crumble formájában kerültek az asztalra, egy kis édes, rusztikus uzsonnaként. Ezeknek a morzsás süteményeknek nagy előnye, hogy általában a tészta alapanyagai mindig fellelhetők a kamra polcain, egyszerű és villámgyors az elkészítésük, persze a sütési időt leszámítva.

Hozzávalók négy ramekin formához:

  • 2-3 szál rebarbara
  • 10-15 szem eper
  • fél narancs leve
  • 1 evőkanál barna cukor, én Muscovadot  használtam
  • 1 vanília kikapart magjai vagy egy kis kanálnyi vanília kivonat
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg hideg vaj
  • egy csipet só
  • 4 dkg dió felaprítva vagy darálva

 

Elkészítés:

  1. A rebarbarát tisztítsuk meg és daraboljuk fel ujjnyi vastagságúra és a szamócákat is vágjuk félbe. Locsoljuk meg a gyümölcsöket narancslével, adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliát és a keményítőt. Ezen kívül ki-ki kedvére ízesítheti például fahéjjal, gyömbérrel vagy akár kardamommal. Nálam ez most kimaradt, pedig egy kis kardamommal még szerettem volna feldobni, de annyira szerettem volna már enni, hogy teljesen ki is ment a fejemből. :D
  2. Most jöhet a tészta. A lisztből, sóból, cukorból, dióból és vajból gyúrjunk morzsás tésztát. Vajazzuk ki a ramekin formákat vagy bármilyen tűzálló edényt, adagoljuk bele a gyümölcsöket, majd helyezzük rá a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük, végül egy kis grillt is ráengedhetünk, hogy szépen megpiruljon a teteje.

 

 

 

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá