Gasztro Receptek

Őszibaracklekvár rummal és vaníliával

2016. szeptember 11.

Pár éve kaptunk ajándékba egy hatalmas adag őszibarackot. Abból a nagyon finom, édes, zöld fajtából. Álltunk felette anyuval, hogy na akkor ekkora adagból lekvárt kéne főzni, de valami csavarral. Épp volt otthon egy nagyobb adag vaníliarúd és házi barack pálinka, szóval így esett, hogy ezek kerültek a barack mellé a lekvárba. Annyira finom lett, hogy nem volt kérdés a továbbiakban a fix helye évről-évre a kamra polcon. Idén pálinkám nem volt, így fehér rum került bele, de így is isteni lett. :)

Hozzávalók:

  • 1 kg őszibarack
  • 20 dkg cukor
  • 1 vanílarúd kikapart magjai
  • 2 evőkanál barack pálinka vagy fehér rum

Elkészítés:

Az őszibarackot meghámozzuk, feldaraboljuk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát. A kikapart rúd is nyugodtan mehet bele, nyerjünk ki belőle minél több ízt. :) Én szoktam így hagyni pár órát vagy akár egy egész éjszakát is, és csak utána teszem fel főzni. Viszonylag gyorsan elkészül, amint nagyjából elfőli a levét, kivesszük a vaníliarudat, fogunk egy botmixert és kinek-kinek ízlése szerint pépesítjük. Visszatesszük a tűzre és most adjuk hozzá a rumot vagy pálinkát és még egy kicsit forralunk rajta pár percet. Ha túl sok levet eresztene a gyümölcs és nem akarunk sokáig várni, akkor a levet nyugodtan leszűrhetjük, így gyorsítva a folyamatot, aztán azt szörpként megihatjuk. :)

A kész lekvárt a steril üvegekbe töltjük és fejre állítjuk. Én ilyen felfordított formában szoktam dunsztba tenni és hagyni 1-2 napig, aztán mehet a polcra. :)

 

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá