BÚÉK Ünnepek

Tervek 2018-ra

2018. január 3.

Az elmúlt napok nálam is azzal teltek, hogy elővettem a 2017-re leírt terveket, értékeltem és nekifogtam nagy vonalakban megtervezni a 2018-as évet. Ahhoz hogy kijelöljem az utat átgondoltam, hogy mit szerettem az előző évben, miket éltem meg sikerként, mit csinálnék máshogy, miből szeretnék többet, miből kevesebbet, stb. Először is fogtam egy lapot és ömlesztve felírtam mindent amit szeretnék elérni, vagy amin változtatni, amiben fejlődni szeretnék. Ezután pedig kategóriákra bontva csoportosítottam őket és a gyűrűs mappámban lefűztem. Így egész évben ott van előttem mankóként, és a havi tervezést is nagyban megkönnyíti.

Tervezés, rendszerezés, időbeosztás

Ezen a hármason folyamatosan van mit fejleszeteni. Évek óta igyekszem különféle technikákat kipróbálni és magamra szabni. Mostanra már sok minden kialakult és napi szinten beleívódott  a hétköznapjaimba, vannak amik kikopnak, meg olyanok is amikhez aztán újra visszanyúlok. Ahogy változnak az életemben a dolgok, úgy kell mindig újra és újra felülvizsgálni, alakítani a rendszeren. De legalább már van egy stabil alap amire mindig tudok építkezni.

Az idei változás, hogy elhagytam a határidőnaplót. Beleuntam, hogy csak gyűlnek és gyűlnek évről évre és aztán persze mivel mindig valami szépbe fektetek be, nincs szívem kidobni. Tudom hogy sokan szeretik visszanézegetni a régebbi határidőnaplóikat, de én szinte soha nem lapozok bele egyikbe sem, csak kerülgetem őket. Így az online naptárazás mellett döntöttem. Legalábbis az események és határidők terén. A havi, heti, napi teendőimet továbbra is papíron vezetem egy gyűrűs kalendáriumban bullet journal stílusban. Egyelőre az eredeti jelöléseket és felépítést használom, aztán majd a gyakorlatban ha kell változtatok, testreszabom. Egy minimalista stílus mellett döntöttem, mert bár nagyon szépek a hónapról hónapra csodálatosan megrajzolt lapok, én nem vagyok hajlandó ennyit szöszölni, nálam a funkció fontosabb. A dekortapaszok és a színes tollak is tökéletesen megfelelnek a célnak. A gyűrűs kalendárium pedig hatalmas szabadságot ad, könnyedén ki-be rakosgathatok plusz lapokat.

Személyes célok

Szeretnék újra visszatérni a heti hálanaplók írásához, szóval újra olvashatjátok majd csütörtökönként a TILT-eket. Igazából nem tudom, hogy és miért maradt el teljesen, de az biztos hogy hiányzik. Jó érzés hetente egyszer leülni és átgondolni mi minden szép és jó történt, főleg ha éppen baromi pocséknak érzek mindent.

Rengeteg szakácskönyv és gasztromagazin sorakozik a polcokon, ráadásul a Pinterestem is roskadásig van receptekkel. Szóval eldöntöttem, hogy 2018-ban minden héten kipróbálok egy új receptet. Aztán ezeket majd meg is mutatom nektek. :)

Az olvasás terén 2018-ban sem adom alább ötven könyvnél. :)

Filmek terén is az ötvenes számot céloztam meg, 2017-ben is sikerült elérni.

Szörnyen rossz vagyok a fényképek rendszerezésében. Mindig fellángolok, nekifogok, aztán jól abbamarad. Idénre készítettem egy tervet szépen havi lebontásban és év végére minden szépen, rendszerezetten albumokba kerül. Legalábbis ez a cél. Ehhez tartozik, hogy már nagyon érik egy utazási emléknapló készítése. Nektek is mindig ígérgetem, hogy majd készülnek összefoglalók az utazásokról, ez így jó alkalom lesz arra, hogy pótoljam az elmaradásaim. Na meg most már hogy ezt leírtam, jól számon is kérhetitek rajtam. :D

Az egészség terén is mindig van hová fejlődni. Szeretnék még több alkalmazást kipróbálni és minden téren megtalálni a számomra megfelelőt, minél több mindent mérni, nyomon követni. Aztán persze ezekről is szeretnék beszámolni, megmutatni mik váltak be.

Végre egy totális lomtalanítást csinálni. Ez a folyamat már 2017-ben elkezdődött és idén szeretnék teljesen a végére érni.

Folytatni a kutatást a cruelty-free szépségápolási és háztartási szerek terén, még több mindent lecserélni.

Már jó ideje foglalkoztat a kapszula gardrób gondolata. Nem mondom, hogy rá fogom-e szánni magam, de az biztos hogy az erre való törekvés még nagyobb szerepet fog kapni. Ugyan már évek óta nem vásárolok ész nélkül, azért a nagy ruhatár szelektálás ráébresztett, hogy van még hová fejlődni.

Persze sok kisebb apróság is helyet kap az éves célok között. Ilyen például, hogy végre már éppen itt lenne az ideje megtanulni rendesen, szép, magabiztos tusvonalat húzni. Annyira könnyűnek tűnik, aztán általában jól felhúzom rajta magam. Na de hátha 2018-ban sikerül végre. :D

Bloggal kapcsolatos célok

Na, igen. Ezen a téren aztán bőven van mit fejlesztenem. Tulajdonképpen, amiket az előbbiekben felsoroltam, mind tökéletes arra, hogy írjak is róla. Szóval a cél az, hogy igenis minden héten írok legalább egy posztot abban a témában ami éppen aktuálisan foglalkoztat. Megteremtem rá az időt, bevésem a teendők közé, határidőt adok neki és nagyon remélem, hogy így már a teljesítés is sikerülni fog. Nem csak cél nélkül fognak lógni az ötletek piszkozatok formáiban.

Továbbra is szeretném állandó rovatként megtartani a hétfői inspirációs táblákat és visszatérni csütörtökönként a heti hálanaplóval. A kihívásokat egyelőre nem viszem tovább, de a későbbiekben mindenképpen szeretném folytatni, de addig amíg én nem vagyok eléggé aktív, addig ezt tőletek sem várhatom el. Márpedig a kihívások akkor működnének igazán, ha ti is beszállnátok. Ehhez persze az is kell, hogy valóban elérjen hozzátok, ha új poszt jelenik meg az oldalon és a Facebook siralmas eléréseket produkál, ha az ember nem fizet. Ezért dolgozom a hírlevél rendszeren, így hetente megkapnátok, hogy milyen újdonságok kerültek fel az oldalra.

Jó ideje foglalkoztat már az is, hogy megmutassak minden olyan dolgot, ami egy adott hónapban kedvenccé vált. Könyv, sorozat, film, ruha, kozmetikum, élmény, bármi ami meghatározta az adott hónapot. Január végéig még van időm kitalálni, hogy ez pontosan milyen formát is kapjon. :)

És persze várom, hogy írjatok, alakítsuk együtt a blogot. :)

Csak rugalmasan

Ahogy a bevezetőben is írtam, az év elején megfogalmazott célok, tervek egyfajta mankóként szolgálnak. Menet közben nagyon sok minden változik, lesznek dolgok amiket át kell ütemezni, olyanok is amik törlésre kerülnek mert rájövök, hogy mégsem fér bele az évbe, más fontosabb kerül a helyére, vagy egyszerűen csak érvényét veszti. Ezért is vannak az éves tervek a filofaxom legelején, így folyamatosan nyomon tudom követni, felül tudom vizsgálni. Nem tragédia ha valaminek nem érek a végére, mint ahogy az sem, ha mégsem jut valamire időm. :)

 

Nálatok hogy zajlik az éves tervezés?

 

 

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá