Gasztro Karácsony Receptek Ünnepek

Bejgli újrahasznosítás

2016. január 4.

Három rúd bejglit sikerült sütnöm karácsonyra, ami végül kettőnknek sok lett. Pár nap után már igencsak untuk, így kellett egy kis frissítés. Csak egy kis vanília sodóra és tojásfehérje habra volt szükség és pikk-pakk elkészült a diós guba bejgliből. :)

Hozzávalók:

  • 1 rúd bejgli (pontosan nem mértem le mekkora volt, de egy normál méretű, nem túl nagy, nem túl kicsi rúdra kell gondolni)
  • 4 tojás, külön-külön a fehérje és a sárgája
  • 250 ml tej
  • 250 ml tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • opcionálisan aszalt gyümölcsök, lekvár, csoki, bármi ami kimaradt, kis adag, nem akarjuk pakolgatni

Elkészítés:

  1. Feldaraboljuk a bejglit nagyjából akkora darabokra, mintha csak a kiflit darabolnánk a gubához és a kiválasztott formába tesszük. Ez tök mindegy milyen forma, kinek milyen van otthon, válasszon kedvére. Kisebb szuflé formákban ízlésesen tálalhatjuk vendégeknek is. :)
  2. Felmelegítjük a tejet és a tejszínt és belekaparjuk a vaníliamagokat, végül hozzákeverjük a 4 felvert tojássárgáját. A sodóhoz lehet adni egy kis cukrot is, 2-3 evőkanállal, ezt mindenki a saját szájíze szerint, illetve a bejgli édességétől függően döntse el.
  3. Verjük fel a tojásfehérjét. Én nem szeretem a nagyon vastag, tojásízű és szagú, kicsit sületlennek ható fehérjeréteget a sütiken, ezért én porcukorral vertem keményre a habot, mintha meringuet készítenék. Csak vékonyan tettem a tetejére, hogy jól átsüljön és az alsó réteg kicsit krémesebb legyen. Így sok is lett a négy fehérje, elég lett volna három, de ez megint csak ízlés kérdése.
  4. A bejglire ráöntjük a sodót, illetve ha valami extra tartalommal szeretnénk megtölteni akkor még itt azt hozzáadhatjuk. Én még a megmaradt tölteléket kevertem hozzá és egy kis áfonyalekvárt kanalaztam a tetejére. Ezután már csak a habot kell rárétegezni és mehet is a 160 fokra előmelegített sütőbe. Ha már szép aranybarna a hab (20-25 perc), akkor elkészült. :)

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá