BÚÉK Ünnepek

Olasz szilveszteri hagyományok

2015. december 31.

Ha már Firenzében élünk három hónapja, gondoltam kicsit utánaolvasok az olasz szilveszteri hagyományoknak. Az olaszok szeretnek ünnepelni és ilyenkor is megadják a módját. Sokan nem a szűk baráti vagy családi körben ünnepelnek, hanem közösen kivonulnak az utcákra, terekre és egy hatalmas bulit csapnak. Ennek a nagy bulinak a része a Cenone di Capodanno, ami tulajdonképpen egy nagy szilveszteri vacsora és számos bár, étterem kínálja a szilveszteri menüjét a nem otthon ünneplőknek. Természetesen Olaszországban is számtalan hagyomány kapcsolódik az Újév köszöntéséhez.

Lencse lencsével

Akárcsak otthon, a lencse itt is szerves része a szilveszteri menünek és persze itt is az anyagi jólét, a szerencse szimbóluma. Majdnem sikerült is lemaradnunk a lencseevésről, mert mára igencsak kifosztották a boltok lencsekínálatát, de sikerült még az utolsó adagot megkaparintani.


Hogy miért lett olyan sok helyen a lencse a jólét szimbóluma, erre többféle magyarázat is született. Vannak akik azzal magyarázzák, hogy a nagy ellenállósága miatt a hosszú élet és az egészség szimbóluma. Ugyanakkor mivel egy igen tápláló és olcsó ételről van szó, régen a szegény embereknek egészséges ételt biztosított, mintegy tömör szimbólumaként a teli gyomornak.
Egy másik történet szerint pedig hasonlít az aranyra (kerek, lapos, aranybarna) és a rómaiak ilyenkor kis zsákocskákat töltöttek meg lencsével, azt ajándékozva egymásnak. Ez a hagyomány még ma is él, sokan ajándékoznak lencsével megtöltött pénztárcát és kívánnak ezzel boldog új évet. :)

Tűzijátékok

A hiedelmek szerint a hangos durrogtatások elijesztik a gonosz szellemeket, démonokat. Ezért elképzelhetetlen a szilveszter tűzijátékok, petárdák és a pezsgős üvegek durranásai nélkül.

Lancio dei Cocci

Ez a hagyomány az egész országban ismert, de főként déli szokás. Ez a régi edények kidobálását, azaz minél nagyobb ricsajjal történő összetörését jelenti. Nápolyban konkrétan az ablakokból az utcákra dobálják ilyenkor az edényeket, senkit és semmit nem kímélve. Ennek egy kicsit konszolidáltabb változata, amikor lakáson belül történik a zúzás. Azért egyszer megnézném hogyan zajlik ez élőben. :D
A nagy csörömpölés egyrészt az ártó szellemek elijesztésére való, másrészt pedig a régi dolgok kidobálásával jelképesen elűznek minden rosszat, ami az elmúlt évben történt.

Piros bugyi

Bár sokan úgy gondolják, hogy ennek a szexualitáshoz és a felpezsdülő szexuális élethez van köze, de valójában egészen mást jelent. Az eredete szintén a római korig nyúlik vissza, amikor a vörös a háború és a vérontás színe volt, azonban a vörös viselete ezek elűzését képviselte. Szóval a piros bugyogó viselete szintén az ártó, rossz dolgok ellen irányul. A hatását azonban csak akkor hozza meg, ha új, ajándékba kapjuk és másnap, amikor a buli végére értünk kidobjuk. :D
Persze a piros színhez számos dolog társítható, így egyben a hatalom, a szeretet, a termékenység és az egészség szimbóluma is. Válasszon kedvére mindeki, hogy milyen céllal visel ma éjszaka a ruha alatt pirosat. :)

Tombola

Tekintve, hogy a hétköznapokon is imádnak az olaszok lottózni és sorsjegyekre költeni, egyáltalán nem meglepő, hogy a tombola is helyet kapott a szilveszteri szokások listáján.
Maga a tombola a 18. században született meg Nápolyban, remélve, hogy majd ezzel csökken a szerencsejátékok népszerűsége. Bár legális volt a szerencsejáték, az egyház mégsem nézte jó szemmel, viszont a királyságnak jó pénzt hozott. Amolyan a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon alapon az akkori Bourbon király Károly és Gregorio Mario Rocco atya között megszületett a megállapodás, hogy a karácsonyi ünnepi időszakban betiltják a szerencsejátékot, de az év többi részében működhet. Persze ennek a nép nem örült. Mi az hogy megtiltják? Így az emberek maguk között létrehoztak egy lottóhoz hasonlító játékot, amit otthon játszhattak az ünnepek alatt. Így jött létre a tombola. :)

Csók a fagyöngy alatt

Érdekes módon, míg a legtöbb helyen a karácsonyhoz kapcsolódik ez a szokás, addig itt Olaszországban a szilveszterhez. Mivel a fagyöngy a termékenység és a szerelem szimbóluma, ezért úgy gondolják, hogy a szilveszter éjféli csók a fagyöngy alatt, segíti a szerelem megtalálását az új esztendőben.

Piros bugyiban lencseevős, tűzijátékos Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! :)

(Képek forrása: Pinterest)

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá