Gasztro Karácsony Receptek Ünnepek

Vajas keksz

2016. december 23.

Egy keksz mind felett.  A tésztát pikk-pakk össze lehet állítani, egyedül a pihentetési idő ami egy pici türelmet igényel, de a végeredmény mennyei. Ennek a keksznek, ahogy a neve is mutatja a VAJ a lelke, abból pedig jó sok. Tökéletes aprósütemény ünnepekkor, ha vendégek jönnek, vendégségbe megyünk, vagy amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk rá. Ez elég sűrűn megesik. :D Ajándékként is megállja a helyét egy szép kekszes dobozban vagy üvegben.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • egy csipet só

 

Elkészítés:

A hozzávalókat beletesszük egy tálba, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd néhány órára (3-4), de jobb ha egy teljes éjszakára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni. Miután kivesszük egy kicsit hagyni kell, hogy puhuljon szobahőmérsékleten, aztán jöhet a tészta nyújtása. A vastagságot általában variálni szoktam, van hogy vékonyabb és ropogósabb lesz, máskor meg kicsit vastagabb (ujjnyi) és akkor puhább, harapnivalóbb. :) Jöhet a szaggatás és még mielőtt betennénk sülni, citromlével elkevert porcukorral megkenegetjük a kekszeket. Ennek az aránya megint ízlés függő, ki citromosabban, ki cukrosabban szereti. Szóval próbálgassátok, kóstolgassátok a masszát és ha már ízlik, akkor mehet a kekszekre vékonyan, pont mintha tojással kennétek. Végül mehetnek a sütőbe 160 fokra és 10-15 perc alatt szépen megsülnek. :)

Nyomdát ne használjatok rajtuk, mert a sütőpor miatt megemelkednek és a szép mintának annyi.

 

 

 

 

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá