Gasztro Karácsony Receptek Ünnepek

Az elmaradhatatlan karácsonyi mézeskalács

2016. december 24.

Nincs karácsony mézeskalács nélkül és ezért mindenki a tökéletes receptet kutatja. Azt azért nem állítom, hogy ez a nagy betűs recept, de az biztos hogy finom, azonnal puha és puha is marad még pár napig. Persze tudom a legtöbb a recept ezt ígéri, aztán az eredmény mégse az lesz, de mivel ez már nálam egy évek óta bejáratott recept, vállalom a felelősséget. :)

Hozzávalók 45-50 darabhoz:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg méz
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál citromlé

 

Elkészítés:

Egy tálban összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd fóliába csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán fél centiméter vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha kihűlt jöhet a díszítés. Ehhez a tojásheréjét habosra keverjük a porcukor felével és a citromlével, majd a maradék cukrot is hozzáadjuk és sűrűn folyósra keverjük. A mázat zacskóba töltjük, a végére kis lyukat vágunk és indulhat a rajzolgatás. Hagyjuk megszáradni és indulhat az eszegetés. :)

Én pár hónapja beszereztem egy szilikonos dekoráló tollat és idén már azzal készítettem a mintákat. Kicsit tanulni kell a használatát, de mindenképp ajánlom, hogy szerezzetek be egyet, mert mindenféle díszítés elkészítését megkönnyíti, könnyen mosogatható és újrafelhasználható.

 

 

 

 

 

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá