A nyár egyik legnagyobb süti kedvence a clafoutis. Gyors, egyszerű, nagyon finom és bármelyik nyári gyümölccsel isteni. Ha valamiért, ezért tényleg érdemes bedurrantani a sütőt.
Legnagyobb meglepetésemre néhány napja még lehetett cseresznyét kapni a zöldségesnél, így nem volt kérdés, készíteni kell egy adag francia tejes pitét.
A clafoutis az egyszerű, vidéki francia konyha remeke. Ha igazán autentikusan szeretnénk elkészíteni, akkor fekete cseresznyét illene használni és szigorúan magozatlan formában helyezni a tésztába, hogy még intenzívebb legyen az íze. Én azért a magozás mellett szoktam dönteni, hiszen már így is, úgy is szentségtörést követek el, mert nem a limousini fekete cseresznyét használom. :)
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 2 teáskanál vanília esszencia vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 100 g cukor
- 120 g liszt
- 300 ml tej
- egy csipet só
- 300 g cseresznye
- porcukor a szóráshoz
Így készült:
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és kivajaztam a sütőtálat. Összekevertem a tojásokat a vaníliával és a cukorral, majd hozzákevertem a lisztet is. A masszához végül a tejet is hozzáadtam és csomómentesre kevertem, mintha palacsintát készítenék. A kapott híg tésztát a kivajazott formába öntöttem és elhelyeztem benne a cseresznyéket. Ezt fordítva is lehet, a masszát a gyümölcsre is önthetjük. A sütőben nagyjából 35-40 perc alatt szép aranybarnára sül és gyönyörűen fel is fújódik. Egy ruganyos tésztájú finomságot kapunk, amit egy kis hűlés után porcukorral meghinthetünk. Feltéve ha nem jártok úgy, mint én, akinek pont elfogyott. De garantálhatom, hogy nélküle is isteni finom. :)
A cseresznye szezon végével sem kell búslakodni, bőven érkeznek még sorra a finomabbnál finomabb gyümölcsök, amik szintén remekül megállják a helyüket ebben a tejes desszertben. Sőt, sós variációkban könnyű nyári vacsi is lehet belőle. :)
Még nem érkezett hozzászólás