Egy keksz mind felett. A tésztát pikk-pakk össze lehet állítani, egyedül a pihentetési idő ami egy pici türelmet igényel, de a végeredmény mennyei. Ennek a keksznek, ahogy a neve is mutatja a VAJ a lelke, abból pedig jó sok. Tökéletes aprósütemény ünnepekkor, ha vendégek jönnek, vendégségbe megyünk, vagy amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk rá. Ez elég sűrűn megesik. :D Ajándékként is megállja a helyét egy szép kekszes dobozban vagy üvegben.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 50 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- egy csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat beletesszük egy tálba, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd néhány órára (3-4), de jobb ha egy teljes éjszakára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni. Miután kivesszük egy kicsit hagyni kell, hogy puhuljon szobahőmérsékleten, aztán jöhet a tészta nyújtása. A vastagságot általában variálni szoktam, van hogy vékonyabb és ropogósabb lesz, máskor meg kicsit vastagabb (ujjnyi) és akkor puhább, harapnivalóbb. :) Jöhet a szaggatás és még mielőtt betennénk sülni, citromlével elkevert porcukorral megkenegetjük a kekszeket. Ennek az aránya megint ízlés függő, ki citromosabban, ki cukrosabban szereti. Szóval próbálgassátok, kóstolgassátok a masszát és ha már ízlik, akkor mehet a kekszekre vékonyan, pont mintha tojással kennétek. Végül mehetnek a sütőbe 160 fokra és 10-15 perc alatt szépen megsülnek. :)
Nyomdát ne használjatok rajtuk, mert a sütőpor miatt megemelkednek és a szép mintának annyi.
Még nem érkezett hozzászólás