Gasztro Receptek

Medvehagymás pogácsa

2017. április 15.

A tavasz első, mindent elsöprő slágere a medvehagyma. Ebben a pár hétben minden mennyiségben, mindenféle formában. De a legnagyobb kedvenc mégis csak a belőle készült pogácsa.

Évek óta elképzelhetetlen a tavasz legalább egy, de inkább több nagy adag medvehagymás pogácsa nélkül. A még hűvösebb esték, már kellemesebb hőmérsékletű esős napok és a frissen sült pogácsa illata, íze. Ez a recept a pihentetések és hajtogatások miatt időigényes, de a tészta elkészítése egyszerű. :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 egész tojás (1 a tésztába, 1 a pogácsák tetejének kenéséhez)
  • 25 dkg puha vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál só
  • 1 nagy csokor medvehagyma

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az egyik tojást és a tejfölt. Sózzuk bátran. Az élesztőt felfuttatjuk és hozzáadjuk a tésztához, majd az apróra vágott hagymát is. Az élesztős tejet én apránként szoktam a tésztához adni és általában nem is kell a teljes adagot beleönteni. Ha túl puhának, folyósnak érezzük a tésztát, akkor adjunk hozzá lisztet apránként addig, amíg egy laza tésztát kapunk. A lényeg, hogy ne legyen ragacsos, csak ruganyos. Ezután 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Kinyújtjuk, hajtogatjuk, fél órára újra hűtőbe tesszük, majd ezt még kétszer, háromszor megismételjük, így szép leveles pogácsa tésztát kapunk. A kiszaggatott pogácsákat felvert tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre.

Olvass még!

Még nem érkezett hozzászólás

Szólj hozzá